25. ročník festivalu Jeden svět nabídne i dokumenty o klimatické změně

Od 22. března do 2. dubna ve 28 městech po celé ČR

Naše planeta je pod stále větším náporem civilizace, klimatická změna je jedním z největších témat současnosti, a pokud nezačneme žít udržitelněji, nečeká nás ani budoucí generace světlá budoucnost. Proto Jeden svět už po mnoho ročníků přináší téma ekologie a udržitelnosti ve větším programovém celku.

Různé tváře tématu udržitelnosti letos ilustruje celkem osm filmů, tyto níže uvedené se přímo věnují klimatické změně.

Poslední člověk

Vizuálně uhrančivá esej Poslední člověk, ve které na pozadí běžného života v Grónsku promlouvá několik osobností vědy o současném stavu planety. Jakou má lidské pokolení na Zemi budoucnost a jaký je v kontextu vesmíru jeho význam?

Nasáklí ropou

Snímek Nasáklí ropou se věnuje palčivě aktuálnímu tématu. Energetická krize zasahuje velkou část populace a ropa je stále jedním z klíčových paliv, které pohání náš svět. Co vše se ale z ropy ve skutečnosti vyrábí, možná ani netušíte. Film rozkrývá, jaké jsou důsledky těžby ropy, a posvítil si i na socioekonomické machinace, které ji provázejí.

Farmář a hipster

Dokumentární komedie Farmář a hipster vypráví o neobvyklém přátelství. Farmář z rakouského venkova se dostane do sporu s vídeňským novinářem, který poté přijme jeho výzvu a přijede si za ním zkusit, jaké to je farmařit ve 21. století. Tematicky vrstevnatá podívaná se přitom nezaobírá pouze udržitelným farmařením, ale především lidmi, kteří jej praktikují.

V Praze lze vyzkoušet i virtuální realitu

Dramatický virtuální příběh a zároveň fyzicky reálná rozcvička Spojeni se Zemí nabízí výjevy krajiny budoucnosti, kterou zničila lidská ignorance. Zastavte se a meditujte nad svým vztahem k přírodě – někdy se stačí jen natáhnout nebo prolézt temným tunelem a jste ve světě plném zeleně.

Podívejte se i na další filmy v kategorii Udržitelnost, anebo na stránku jedensvet.cz, kde najdete kompletní program.

Zpracovala: Veronika Ambrozy, Člověk v tísni, o. p. s.jedensvet.cz

Web tvoří: