Uspořádejte Klimatické dny

Rádi byste svým studentům pomohli najít jejich roli v příběhu změny klimatu? Nevíte jak na to a hledáte způsoby, jak se zapojit? Objednejte si Klimatické dny, které pořádají středoškolští studenti s pomocí několika odborníků.

Klimatické dny jsou koncept třídenního programu, který vás a vaše studenty vzdělá v oblasti klimatické změny a ochrany životního prostředí. Lektoři pomohou studentům najít jejich roli v příběhu změny klimatu a ukážou jim způsoby, jak se zapojit.

Proč by to zrovna vás mělo zajímat?

Klimatická krize je globální problém, který se týká nás všech. Je aktuální a její příznaky se dějí všude po světě. To je fakt! Čím víc se o tématu dozvídáme, tím víc nás to vede k frustraci, mnohdy i k rezignaci. Tomu se právě my telperionští snažíme zabránit. Pro mladou generaci je téma prioritou a my jim chceme dát informace, naději, zápal pro činorodost a vše, co prakticky potřebují pro vlastní zapojení. Protože jsme v tom společně. To, že dny tvoříme my jako studenti, je zásadní výhoda, kterou nabízíme. Se studenty totiž sdílíme podobné nastavení mysli a prožívání. Zároveň se snažíme celé tři dny proplétat interaktivními hrami a aktivitami.

Proč právě Klima dny?

Klima dny jsou cesta k tomu, aby se studenti třeba i vaší školy potkali s jedněmi z největších osobností české klimatické scény. My jim předáme část naší energie ke klimatické akci. A studenti tak budou potom lépe připraveni na to, co mohou změny klimatu přinést, a budou silnější v debatách, čímž svým dílem přispějí ke kultivovanější debatě o klimatu. Nakonec to nejdůležitější: najdou svou roli v příběhu změny klimatu a pomohou nám získat lístek do klimatického nebe. Takže dělejte cokoliv, je mnoho programů o klimatu, ale myslíme si, že Klima dny vám udělají komplexní program na míru, a že s nimi tak nesáhnete vedle.

Pro sledování YouTube videí je třeba povolit marketingové cookies

Jak Klimatické dny probíhají?

Ideální je zorganizovat klimatické dny ve třech dnech. Možné je i ve dvou nebo jednom dnu. Program se skládá ze tří částí:

  • Úvod o klimatické změně + otevření základních otázek pomocí systému Openspace
    Cíl: probudit téma ve studentech, přemýšlení o problému a hledání vlastních řešení
  • Představení jednotlivých témat (např. adaptace, vize nerůstu, mitigace…) + prostor expertů
    Cíl: studenti pochopí téma jako komplexnější problém, zkrátka více do hloubky
  • Reflexe toho, co už se studenti dozvěděli a motivace ke klimatické akci
    Cíl: náboj k aktivismu, vlastním projektům a zájmu obecně

Co si z toho studenti odnesou?

Studenti si odnesou mnoho informací, na které často ve škole není prostor. Zároveň pochopí svojí roli a to, jakým způsobem je problém ovlivňuje. Nenecháme je odejít se strachem. Naopak, motivujeme je k aktivitě.

Naše heslo je:

My to máme zachránit, a zase my uděláme vše proto, aby se nám to všem společně povedlo!

Jaké školy jsme už navštívili?

  • Gymnázium Přírodní škola v Praze
  • Biskupské gymnázium České Budějovice 
  • Gymnázium sv. Augustína (v přípravách, uskuteční se na podzim 2023)

Jste odvážní a máte zájem Klima dny zorganizovat? Ozvěte se nám.

Kontakty a web Telperionu:

Veškeré informace na adrese: https://www.telperion.cz/klimaticke-dny/

Pokud chcete Klima dny zorganizovat, napište nám na: telperion.org@gmail.com

Nebo nám zavolejte na: +420 776 059 998

Web tvoří: