Jak fungují Univerzity za klima?

S Honzou Králem jsme si povídali o dosavadních úspěších i nejbližších plánech studentského hnutí Univerzity za klima, které usiluje o udržitelnější fungování českých vysokých škol.

Zdroj: Univerzity za klima

Můžete krátce představit hnutí Univerzity za klima? Kolik lidí je zapojeno do jeho činnosti a jakým způsobem?

Jde o vysokoškolské hnutí, které se snaží přispět k tomu, aby univerzity v Česku byly více udržitelné při vzdělávání ale i při tom, jak fungují. Podporujeme i to, aby univerzity v tomto ohledu aktivně uplatňovaly svou třetí roli, kterou mají v rámci celospolečenské debaty. Jako studenti tímto chceme přispět k řešení klimatické krize v České republice tak, aby bylo zároveň sociálně spravedlivé. Fungujeme v několika městech na několika univerzitách – máme tak místní buňky v Olomouci, v Brně, v Hradci Králové a v Praze. Možnost zapojení studentů do našich aktivit je poměrně různá, od pár hodin měsíčně až po intenzivnější každotýdenní zapojení. V Praze se do činnosti zapojuje několik desítek lidí, v ostatních městech jsou to nižší desítky lidí.

Jak vypadá činnost vašeho hnutí během akademického roku?

V Praze máme schůzku pravidelně, jednou za čtrnáct dní, předchází jí schůzka pro nováčky. Schůzky jsou otevřené a veřejné, může se k nim přidat kdokoliv se zájmem o téma i o zapojení do činnosti hnutí. Snažíme se fungovat celoročně, největší akcí je každoroční podzimní Stávka za klima, která pojme řadu různých aktivit. Během roku pak pořádáme různé přednášky, workshopy, diskuze k tématu udržitelnosti. Děláme i menší kampaně a akce. Na Univerzitě Karlově jsme tak například vedli kampaň za více bezmasých jídel v menzách. Podařilo se nám společně s vedením univerzity zajistit více takových jídel v nabídce univerzitních menz. Zapojujeme se také do přípravy plánů udržitelnosti jednotlivých univerzit i jejich naplňování.

V Praze se studenty řešíme kromě dopadů klimatické krize i témata jako vysoké ceny energií, nedostupné bydlení.

Jak konkrétně probíhala zmíněná kampaň za zavedení více rostlinných jídel v menzách?

Kontaktovali jsme nejprve vedení menzy, vytvořili jsme výzvu, kterou jsme rozšířili mezi studenty a ti ji mohli podepisovat. Připravili jsme i menší happening, kdy jsme vařili veganská jídla před Právnickou fakultou. Chtěli jsme tím ukázat, že tato jídla mohou být dobrá a kvalitní. Více rostlinných jídel se prvotně zavádělo v jedné vybrané menze a dnes je už v každé menze Univerzity Karlovy každý den alespoň jedno veganské jídlo a v těch větších zároveň i jedno vegetariánské. To považujeme za úspěch.

Fotografie: archiv Učitelé za klima

Jak během roku v jednotlivých městech vypadá vaše spolupráce s vedením univerzit?

Je to hodně různé, většinou záleží na aktivitě a kontaktech jednotlivých městských buněk. I forma bývá různá. V Praze jsme se při přípravě plánu udržitelnosti pravidelně setkávali s rektorkou univerzity. Na ČVUT, kde studuji, jsme v pravidelném kontaktu s nově vzniklou kanceláři udržitelnosti. V Brně členové našeho hnutí chodí více na akademické senáty, kde se jednotlivé problémy probírají. Cítíme, že téma změny klimatu je pro vedení univerzit důležité a zabývají se jím. Uvidíme, jak bude vypadat naplňování konkrétních částí plánů udržitelnosti.

Nabízíme studentům naši platformu jako možnost, jak řešit téma změny klimatu společně.

Jaké akce plánujete pořádat v nejbližší době?

Zaměřujeme se teď nejvíce na budování silnějšího studentského hnutí, síťujeme se také s dalšími podobnými iniciativami, abychom mohli fungovat dlouhodoběji. Řešíme tak i různá lokální témata jednotlivých měst a univerzit, třeba jejich partnerství s různými velkými firmami působícími ve fosilním průmyslu a podobně. V Praze se studenty řešíme kromě dopadů klimatické krize i témata jako vysoké ceny energií, nedostupné bydlení. Pracujeme tak v obecné míře s nespravedlností a nerovnou distribucí bohatství ve společnosti, nejen z environmentálního pohledu. Nabízíme studentům naši platformu jako jednu z možností, jak řešit podobná témata společně.

Uvítali byste ve vašem hnutí případně nějakou spolupráci se studenty nebo pedagogy středních škol? Jakou by mohla mít podobu, jak vás mohou kontaktovat třeba pro účast na hodině, diskuzi nebo nějakém školním projektu?

Určitě budeme za takovou spolupráci rádi. Zájemci nás mohou kontaktovat přes kontaktní údaje, které máme uvedené na webové stránce univerzityzaklima.cz. Jsme schopni představit studentům středních škol naši zkušenost s fungováním tohoto hnutí na univerzitách. Účastnit se debaty o možnostech řešení klimatické změny. Naše hnutí funguje nehierarchicky. Nemáme tedy žádné centrální vedení, které rozhoduje o věcech, ale snažíme se rozhodovat konsenzem na základě demokratické diskuze. Můžeme tedy studentům v případě jejich zájmu představit i zkušenost s tímto způsobem práce a vztahů v rámci hnutí.

Univerzity za klima je mladé hnutí, které vzniklo na jaře roku 2019 v reakci na vlnu středoškolských stávek za klima Fridays For Future. Cítili potřebu vyjádřit středoškolským studentům podporu a poukázat na to, že přestože na akademické půdě naše neúčast na výuce nevyvolá přílišný rozruch, klimatická krize se týká nás všech a je třeba na ni okamžitě reagovat. V současnosti sdružují studující, členy a členky akademické obce a pracující, kterým není lhostejná budoucnost planety, na které žijeme. Spojuje je společná vize světa, ve které je dosaženo klimatické spravedlnosti a udržitelnosti.

www.univerzityzaklima.cz

Rozhovor vedl a zpracoval Václav Zeman (Člověk v tísni).

Web tvoří: