Vychází anglická verze Atlasu klimatické změny

Oblíbená publikace je již nějakou dobu v aktualizované podobě, nyní k tomu vychází i její anglická varianta.

Zdroj: Fakta o klimatu

Klimatická změna je reálný a vážný problém. Její řešení existují, pojďme se o nich bavit informovaně, konstruktivně a se znalostí dat. Atlas klimatické změny představuje a shrnuje to nejdůležitější, data a fakta, která byste měli o změně klimatu vědět. Nově vychází také jeho anglická verze.

Vydání anglické verze

Fakta o klimatu připravila anglickou verzi Atlasu klimatické změny, který shrnuje nejdůležitější informace o změně klimatu – co je příčinou, důsledky a proč je růst průměrné globální teploty problém. Anglická verze Atlasu doplňuje českou verzi, která byla vydána již třikrát.

Cílem Atlasu je podpořit globální snahu o zvyšování povědomí o jednom z nejpalčivějších témat současnosti. Zároveň chceme, aby publikace dokázala pomoci v hledání efektivních řešení.

Atlas není ve své podstatě určen pro odborníky, je čtením pro každého, kdo se chce stát poučeným laikem. Základem anglické mutace je česká předloha, od které se liší zaměřením na evropský kontext, nikoli jen na český.

Atlas je k dispozici volně ke stažení v PDF v licenci CC BY-NC 4.0 (uveďte původ, neužívejte komerčně, bez dalších omezení), nebo je koupi za cenu 80 CZK / kus.

Jak využít atlas ve výuce

V menších skupinách (nebo společně v celé třídě) necháte studenty přečíst daný materiál (třeba graf růstu světové teplotní anomálie s doprovodným textem) a pak pokládáte otázky, na které by měla být odpověď v rámci textu. U jednodušších otázek se studenti snadno shodnou, složitější otázky mohou otevírat diskusi – a to, co pak jako vyučující potřebujete, je vytvářet pro diskusi vhodné prostředí.

Zásobárna otázek

U českého vydání atlasu stojí za pozornost další novinka z dílny Fakt o klimatu. Do své výuky můžete využít zásobárnu otázek, která je navržena tak, aby povzbuzovala analytické myšlení, podněcovala ke čtení grafů a přispívala k formování informovaných názorů a postojů k otázkám klimatické změny. Vše najdete na stránce Fakt o klimatu nebo níže v příloze.

Zpracovali: Milan Vítek, Fakta o klimatu a Jakub Opršal, SEVER Horní Maršov

Přílohy:

pdf
Atlas_klimaticke_zmeny_CZ.pdf
pdf
Atlas_of_climate_change_EN.pdf
pdf
Atlas_zasobarna_otazek.pdf

Soubory z lekce ke stažení

Web tvoří: